Copiii cu deficiente de vedere au inca un handicap: dotarile din scoli

Sambata, 28 Februarie 2009, ora 16:42
5433 citiri
Copiii cu deficiente de vedere au inca un handicap: dotarile din scoli

Copiii cu deficiente de vedere din Romania nu au suficiente materiale educationale pentru a putea studia, in conditiile in care scolile unde acestia invata duc mare lipsa de fonduri.

Printre materialele didactice de care elevii cu deficiente de vedere ar trebui sa beneficieze se numara manualele, softurile educationale, monitoarele si alte aparate adaptate nevoilor acestora.

La Scoala pentru Deficienti de Vedere din Bucuresti invata 170 de elevi - ambliopi, nevazatori, unii cu retard fizic sau psihic. Directorul adjunct al scolii, Valerica Chiliment, recunoaste ca institutia pe care o reprezinta se confrunta cu o serie de probleme in ceea ce priveste baza tehnica si materiala.

"In prezent, scoala dispune de 40 de masini de scris functionale, dar ar mai fi nevoie de inca zece pentru ca fiecare copil nevazator sa poata avea acces, in mod individual, la un astfel de instrument. In plus, este din ce in ce mai necesar un tehnician care sa se ocupe de intretinerea tuturor echipamentelor aflate in dotare," a precizat, pentru NewsIn, Valerica Chiliment.

O alta problema o reprezinta manualele scolare in limbaj Braille, care fie nu sunt suficiente pentru toti elevii, fie nu sunt cele alese de profesori pentru predare.

Unitatile de invatamant au dificultati si in privinta achizitionarii softurilor de voce sintetica. Pretul acestora ajunge pana la 800 de euro.

In Romania, exista doar o singura tipografie Braille, care dispune de doua masini de tiparit, una mecanica si una electronica. Tiparirea in Braille costa si dureaza foarte mult, iar cartile se uzeaza usor si sunt voluminoase (o foaie A4, in scriere obisnuita, echivaleaza cu patru pagini si jumatate Braille).

Profesorii scolilor unde studiaza copiii cu deficiente de vedere considera ca, pentru o mai buna invatare, ideal este ca nevazatorii sa se foloseasca atat de textele inregistrate pe suport audio, cat si de cele scrise in Braille.

In Bucuresti sunt 7.000 de persoane cu dizabilitati vizuale. Pentru a accesa atat carti in Braille, cat si romane inregistrate in format audio, pe suport CD, acestia au la dispozitie o singura biblioteca, aflata in cartierul Vatra Luminoasa.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#dizabilitati, #handicap, #dotare, #scoala, #Braille, #fonduri insuficiente , #Bucuresti