O fetita cu dizabilitate grava, refuzata la inscriere de 3 scoli din cauza "politicii" institutiilor

Luni, 22 Aprilie 2013, ora 20:28
4614 citiri
O fetita cu dizabilitate grava, refuzata la inscriere de 3 scoli din cauza "politicii" institutiilor
Foto: Arhiva

O organizatie neguvrnamentala a sesizat Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti ISMB, cu privire la restrictionarea accesului la educatie in cazul unei fetite de opt ani, dupa ce aceasta a fost refuzata la inscriere de trei scoli.

Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati (CEDCD) a sesizat ISMB in cazul Alexiei, acuzand ca "unii copii nu corespund politicii scolilor cu staif din Romania", se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Alexia are opt ani si trei luni si este diagnosticata cu tumoare hipotalamica cu metastaze spinale, operata in urma cu 4 ani, fiind incadrata in gradul grav de dizabilitate. In ciuda diagnostiucului si prin eforturi uriase ale parintilor, in prezent, fetita se afla la un nivel de dezvoltare mentala in jurul varstei de 6-7 ani, fiind verbala si independenta in mare parte a activitatilor sociale.

In acest context, mama fetitei a initiat demersurile de inscriere a Alexiei in invatamantul primar. Fiind vorba de un copil cu dizabilitati, aceasta s-a adresat, conform legii, Centrul Municipiului Bucuresti de Resurse si Asistenta Educationala (CMBRAE), care avea obligatia de a emite o orientare scolara a micutei catre scoala de masa sau catre scoala speciala.

"CMBRAE a evitat sa realizeze orientarea, transferand responsabilitatea asupra mamei de a identifica o scoala dispusa sa o primeasca pe micuta Alexia", sustin reprezentantii ONG-ului.

Institutiile incalca drepturile copilului

Mama Alexiei a facut trei incercari succesive de a-si inscrie fiica la scoala, ultima fiind la un colegiu din Bucuresti (unitate de care acestea apartine cu domiciliul), soldate cu refuzuri categorice. Conducerea colegiului bucurestean i-a comunicat mamei faptul ca "politica" scolii nu permite incadrarea unui astfel de copil in unitatea sa de invatamant, chiar daca beneficiaza de insotitor si, mai mult decat atat, prezenta fetitei are potential de a disturba procesul educational deoarece "copiii s-ar uita la insotitor si nu ar mai fi atenti la invatatoare".

"Acesta este unul dintre multele exemple concrete ale dificultatilor majore intampinate in mod curent de parintii copiilor cu dizabilitati. Atragem atentia asupra faptului ca mama minorei a fost victima unor incalcari flagrante ale drepturilor copilului ei atat la nivelul CMBRAE, cat si la nivelul colegiului. Este inadmisibil faptul ca in Romania anului 2013, drepturile copiilor cu dizabilitati sunt inca considerate de autoritatile responsabile o forma de bunavointa", a declarat Madalina Turza, presedinte CEDCD.

Copiii cu deficiente de vedere au inca un handicap: dotarile din scoli

Aceasta a adaugat ca acesti copii cu dizabilitati nu sunt si nu trebuie sa fie obiectul milei publice. Ei sunt in egala masura posesorii unor drepturi inalienabile instituite prin legislatia nationala si internationala. "Cred cu tarie faptul ca fiecare parinte trebuie sa fie constient de aceste drepturi si sa si le revendice atunci cand autoritatile tac sau sfideaza. Este unicul mod de a construi un viitor de normalitate pentru copiii nostri", a mai spus Turza.

De asemenea, CEDCD asista cazul micutei Alexia si il va monitoriza pana la dobandirea efectiva a drepturilor acesteia, au anuntat reprezentantii ONG-ului.

D.T.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#fetita dizabilitate respinsa, #fetita respinsa inscriere scoala, #fetita dizabilitati sesizare , #Bucuresti