Turul lumii, in cifre ingrijoratoare - de la handicapuri la analfabetism (I)

Sambata, 19 Noiembrie 2011, ora 21:06
12051 citiri
Turul lumii, in cifre ingrijoratoare - de la handicapuri la analfabetism (I)

La 31 octombrie 2011, aflam oficial ca suntem 7 miliarde de pamanteni, ceea ce inseamna o crestere semnificativa pentru populatia planetei, care la inceputul secolului al XX-lea numara 2 miliarde.

Explozia demografica din Asia si Africa a bulversat si continua s-o faca echilibrele politice si economice ale intregii lumi.

Astazi, o persoana din doua traieste in mediul urban, dar numai in 35 de ani proportia va fi de doua din trei. Oamenii sub 25 de ani reprezinta 43% din populatia mondiala, fata de abia 8% pentru cei cu peste 64 de ani.

Le Journal du Net va propune, pentru a va edifica, un tur al lumii demografice si economice. Statisticile nu sunt deloc multumitoare.

1. Conditii igienice precare

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, mai mult de 2,6 miliarde de persoane nu au intotdeauna acces la toalete sau alte forme de salubritate, in timp ce 910 milioane de fiinte umane nici macar nu au apa potabila. Totusi, de mentionat ca dupa 1990 aproximativ 1,1 miliarde de oraseni si 723 milioane de persoane din rural s-au putut bucura de acces la o sursa imbunatatita de apa potabila.

2. Probleme de sanatate

Mai mult de 14% din populatia globului prezinta o forma sau alta de handicap. Cifrele publicate la inceputul anului de aceeasi sursa vorbesc despre 800 milioane (11,55% din totalul populatiei) de indivizi care intampina greutati in ceea ce priveste accesul la ingrijire medicala.

Un studiu publicat de revista Lancet releva ca 500 milioane de oameni sunt supraponderali (7,14%), acelasi procent fiind consemnat si pentru hipertensivi. In plus in 1980 s-a ajuns la 600 milioane, iar in 2008 la aproape 1 miliard de persoane obeze.

3. Inegalitatea veniturilor

Institutul National de Studii Demografice (INED) face public in fiecare an raportul "Toate tarile lumii", semnalandu-ne ca numai SUA (ce reprezinta 4%) dispun de 21% din avutia planetei. Cealalta mare parte din bogatie este produsa de alte tari (14%). Cele mai sarace tari (20% din populatia globala) isi impart doar 4% din venituri. Franta metropolitana (1% din populatia globala) detine 3 procente din bogatia lumii. Un francez are, in medie, o avere de 3,3 ori superioara mediei globale.

4. Saracie

Intr-un ultim raport publicat anul acesta, Programul de Dezvoltate al Natiunilor Unite considera ca, pana in 2015, procentul mondial de saracie ar putea scadea sub 15% (adica sa fie afectati un miliard de indivizi). Biroul Intern al Muncii (BIT) estimeaza ca astazi 2,9 miliarde de oameni (41%) din populatia mondiala traieste cu cel putin doi dolari/zi (1,41 euro).

Grav este ca sunt 1,2 miliarde de persoane ce isi duc traiul cu mai putin de 1 dolar/zi (0,7 euro). Africa este cel mai afectat continent, caci acolo un african din doi nu atinge acest prag.

5...si bogatie

Raportul anual al Institutiei de Credit Global Wealth Databook, din Elvetia, indica faptul ca bogatia mondiala totala ar fi de 194.000 miliarde de dolari in 2010, repartizandu-se intre 4,4 miliarde de adulti. Detaliind, 1% dintre cei mai bogati de pe planeta ar poseda 43,6% din bogatie, iar 10% (700.000 persoane) detin 83%.

0,5% din populatie, 24 milioane de adulti, au o avere cel putin egala cu 1 milion de dolari, reprezentand 35% din bogatia mondiala. Ca sa intre in cercul select al magnatilor, un om trebuie sa aiba in conturi minimum 588.000 dolari (aproximativ 420.000 euro). La polul opus, jumatate dintre cei mai saraci nu dispun decat de un procent din patrimoniu.

6. Analfabetism

Dupa UNESCO, astazi, 793 milioane de adulti nu stiu nici sa citeasca, nici sa scrie. Altfel spus, 11,3% din populatie este total analfabeta. In Africa, se constata cea mai deprimanta situatie. Aproape 11 tari pun la socoteala cel putin 50% din populatie ca fiind analfabeta: Benin, Burkina Faso, Etiopia, Mali, Niger, Senegal si Ciad.

Numarul total de copii nescolarozati este de 67 milioane, 32 milioane venind din Africa subsahariana. Un sfert, adica aproximativ 16 milioane, provin din Asia de sud.

Citeste partea a doua a acestui material maine, pe Ziare.com

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#statistici populatia lumii, #saracie globala , #stiri sociale