Incendiu in Club Colectiv: Romanii strang randurile. Gesturi extraordinare de solidaritate

Duminica, 01 Noiembrie 2015, ora 13:23
4673 citiri
Incendiu in Club Colectiv: Romanii strang randurile. Gesturi extraordinare de solidaritate
Foto: Digi24

Tragedia produsa vineri seara la clubul Colectiv din Bucuresti, unde 29 de persoane au murit si peste 140 au fost ranite, a generat un val impresionant de solidaritate.

Sute de oameni de toate varstele, printre care si jandarmi si politisti, s-au prezentat inca de sambata la centrele de transfuzii din intreaga tara pentru a dona sange. Ministrul Santatii, Nicolae Banicioiu, a multumit tuturor pentru gestul facut si a rugat ca donatiile sa fie facute progresiv, si pe parcursul zilelor urmatoare, pentru ca personalul medical sa poata face fata numarului mare de voluntari.

Tragedie intr-un club din Bucuresti: Unde se poate dona sange si in ce conditii

De asemenea, o echipa a Ambasadei Israelului la Bucuresti s-a prezentat duminica dimineata devreme, in jurul orei 07:30, la centrul de donare de sange de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, scrie jurnalista Marina Constantinoiu pe site-ul mariustuca.ro.

Printre cei care au donat sange s-a numarat chiar ambasadorul Israelului, doamna Tamar Samash. In plus, profesorul Zeev Rotstein, directorul general al unuia dintre cele mai mari spitale din Israel, Tel HaShomer Sheba Medical Center, excelent dotat cu specialisti si tehnica medicala pentru trauma si post-trauma in caz de arsuri grave, s-a oferit sa acorde ajutorul necesar victimelor tragediei de la Bucuresti. O echipa de medici din Israel a venit deja in Bucuresti si opereaza la spitalul Bagdasar Arseni.

Tragedie intr-un club din Bucuresti: 29 de morti, peste 150 de raniti - Dosar pentru omor calificat LIVE

Un gest extrem de impresionant a fost facut de familia unui barbat din Buzau aflat in moarte cerebrala. Rudele au fost de acord ca medicii sa ii preleveze acestuia organele, inclusiv pielea, dar si ochii, care vor ajuta pe cat posibil la insanatosirea unora dintre victimele incendiului de la club Colectiv, informeaza ProTV.

"Sper sa ma ierte pentru decizia care am luat-o, dar m-am gandit ca pentru el nu putem face nimic, macar sa salvam alte vieti, tata ajuta orice om care avea nevoie de ajutor", a declarat fiul donatorului.

Pielea va ajunge la Bucuresti, in banca de tesuturi de la spitalul Grigore Alexandrescu, iar ochii vor ajuta cel putin unul dintre raniti sa isi recapete vederea.

"Este un act de profund umanism care se intampla in acest moment. Ii multumim din tot sufletul ca a acceptat ca organele sa ii fie donate", a declarat Victor Ionita, sef sectie ATI, Spitalul Buzau.

In plus, Colegiul Psihologilor din Romania ofera asistenta gratuita victimelor incendiului din clubul Colectiv si rudelor acestora, iar clinica MedLife pune la dispozitie gratuit serviciul de chirurgie plastica din camera de garda a spitalului Life Memorial Hospital, pentru tratamente in regim de ambulatoriu, pentru raniti. De asemenea, Medcenter ofera o serie de analize si controale medicale si psihologice gratuite pentru victime si familiile lor.

Mai mult, tineri studenti sau rezidenti s-au prezentat la spitalele din Capitala pentru a ajuta pe masura puterilor lor, iar la Spitalul Militar un medic chirurg pensionat s-a reintors de buna voie in sala de operatie, a anuntat, duminica purtatorul de cuvant al spitalului.

Mancare, apa, cazare, servicii funerare gratuite

Andreea Vasile a postat pe blog un "inventar al faptelor bune" si pe Facebook imagini cu baxuri de apa si pachete cu dulciuri puse la dispozitie de diverse firme la centrele unde se doneaza sange.

Pe lista intocmita de Andreea si pe care o puteti gasi la adresa andreeavasile.ro se afla multe date de contact ale unor psihologi specializati in tratamentul traumei si consiliere strest posttraumatic care isi ofera serviciile gratuit.

Farmacia Materna a anuntat ca poate dona "o mare cantitate de Veloderm si Graftygen, substitut al epidermei, respectiv membrana colagen 100%, ambele produse de top in vindecarea extrem de buna a plagilor arse, grave si foarte grave", punand la dispozitie datele de contact.

De asemenea, Salina Verde ofera gratuit tratament complementar pentru curatarea plamanilor si a cailor respiratorii pentru cei care au fost expusi la inhalarea fumului in timpul incendiului de la club Colectiv.

Mai multi bucuresteni, dar si cateva hoteluri au anuntat ca ofera cazare gratuita pentru rudele victimelor, iar "OalaCuBunatati" si-a oferit disponibilitatea de a pregati si livra preparate in mod gratuit pentru familiile victimelor.

Companiile Uber si Black Cab au anuntat ca ajuta cu transport gratuit pentru donare, iar compania Vola va suporta integral costurile biletelor de avion pentru rudele de gradul I si II ale celor decedati, daca acestea se afla acum in afara tarii si doresc sa ajunga in Romania.

"Pentru a alina macar putin durerea pe care nimeni nu ar trebui sa o traiasca, Compania Funerara Anthony, se angajeaza sa ofere un ultim omagiu", se mai arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Andreei Vasile, unde sunt puse la dispozitie toate datele de contact necesare pentru cei interesati.

Compania ofera 10 pachete complete pentru cei decedati in incediul produs la clubul Colectiv, al carui bilant provizoriu se ridica la 29 de morti.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#solidaritate incendiu club Colectiv, #ajutor gratuit victime club Colectiv , #incendiu club Colectiv
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Poza CONTESTATARUL
CONTESTATARUL
rank 1