Anularea pensiilor speciale ale magistratilor corupti - Pana unde se poate merge?

Vineri, 06 Iunie 2014, ora 19:31
5748 citiri
Anularea pensiilor speciale ale magistratilor corupti - Pana unde se poate merge?

Comisia juridica a Senatului a decis, marti, ca pensiile speciale ale magistratilor condamnati vor fi anulate, dar doar in anumite conditii. Senatorii juristi au respins o parte din propunerile facute de Ministerul Justitiei.

Astfel, ei au stabilit ca legea nu se va aplica si in cazul magistratilor deja condamnati, ci doar pentru situatiile care vor aparea de la momentul intrarii ei in vigoare. In plus, au eliminat din lege infractiunile precum abuzul in serviciu sau neglijenta in serviciu, aceasta urmand sa se aplice doar pentru infractiuni de coruptie. Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc (PSD), sustinea, in august 2013, contrariul. Raportul comisiei va fi supus votului in plenul Senatului, iar proiectul legislativ va continua parcursul legal.

In aceste conditii, judecatorii condamnati deja pentru fapte de coruptie isi vor primi in continuare pensiile de serviciu, care se ridica si la 16.000 de lei lunar, ca in cazul judecatorului Florin Costiniu, condamnat in dosarul de coruptie al lui Catalin Voicu, iar unii chiar si din spatele gratiilor, ca in cazul fostului procuror general adjunct Gabriela Ghita, care beneficiaza de o pensie de 6.000 de lei, fiind condamnata la doi ani de inchisoare cu executare.

Subiectul a fost repus pe tapet in contextul scandalului declansat de arestarea preventiva a judecatorului Stan Mustata, care a cerut pensionarea anticipata urmand sa primeasca circa 10.000 de lei lunar.

Pensie uriasa pentru Stan Mustata, judecatorul arestat pentru coruptie? Ce a decis CSM

Ministrul Cazanciuc a comentat situatia acestuia spunand ca nu este un lucru moral, iar CSM a amanat aprobarea solicitarii acestuia. Judecatorul Alina Ghica, membru CSM, a explicat pentru Ziare.com de ce s-a luat aceasta decizie.

"Practica CSM in ultimii doi ani si jumatate este de a amana cererile de pensionare pe care le formuleaza magistratii supusi unor proceduri judiciare in cazuri de coruptie, pana la solutionarea definitiva a dosarului penal. Respectiv, in momentul in care o instanta de judecata hotaraste ca un magistrat trimis in judecata pentru fapte de coruptie este nevinovat, cererea de pensionare se ia in discutie si urmeaza procedura legala, adica se trimite la Presedintie pentru eliberarea din functie a magistratului prin pensionare.

In momentul in care o instanta de judecata, in mod definitiv hotaraste condamnarea unui magistrat pentru fapte de coruptie, Consiliul a considerat ca se impune transmiterea catre Presedintie a eliberarii din functie a magistratului pentru motive imputabile, consecinta fiind aceea ca nu primeste pensie de serviciu", a declarat judecatorul Alina Ghica, membru CSM, pentru Ziare.com.

De asemenea, magistratul a precizat ca au existat doua curente de opinie in cadrul CSM.

"Unii au sustinut aceasta teorie, aplicabila oricarei categorii profesionale, de la medici pana la politisti, iar altii au sustinut ca e necesara o lege in acest sens, pentru ca magistratii corupti sa nu beneficieze de o pensie de serviciu. Ce va hotari Parlamentul este problema acestui organism, asa este normal, noi nu ne implicam in atributiile puterii legislative", a punctat aceasta.

Dana Girbovan (UNJR): Beneficiezi de un drept, daca iti indeplinesti obligatiile

De asemenea, judecatorul Dana Girbovan, fost presedinte al Uniunii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), ne-a declarat ca magistratii corupti trebuie sa isi piarda pensiile speciale nu doar din considerente morale, ci si juridice.

"In mod categoric sunt de acord cu pierderea dreptului magistratilor de a beneficia de pensie speciala in cazul condamnarii pentru fapte de coruptie sau fapte asimilate acestora. Dincolo de considerente morale, exista considerente juridice, obiective ce sustin o astfel de reglementare si pentru asta trebuie pornit de la ratiunea pentru care acest tip de pensii speciale au fost instituite, nu doar in Romania, ci si in majoritatea statelor europene.

Curtea Constitutionala, ce are in acesta materie o jurisprudenta similara cu cea a altor instante europene, a aratat in repetate randuri ca instituirea pensiei de serviciu pentru magistrati nu reprezinta un privilegiu, ci este justificata in mod obiectiv, ea constituind o compensatie partiala a inconvenientelor ce rezulta din rigoarea statutului special caruia trebuie sa i se supuna magistratii", a declarat Dana Girbovan pentru Zare.com.

Aceasta a subliniat faptul ca "acest statut special stabilit de Parlament prin lege este mult mai sever, mai restrictiv, impunand magistratilor obligatii si interdictii pe care celelalte categorii de asigurati nu le au".

Mai exact, magistratilor le sunt interzise activitati ce le-ar putea aduce venituri suplimentare, care sa le asigure posibilitatea efectiva de a-si crea o situatie materiala de natura sa le ofere dupa pensionare mentinerea unui nivel de viata cat mai apropiat de cel avut in timpul activitatii.

"Ca atare, dobandirea acestei pensii se justifica doar atat timp cat magistratul a respectat in mod riguros obligatiile si interdictiile ce au justificat instituirea pensiei speciale. Or, atata vreme cat un magistrat a fost condamnat pentru fapte de coruptie, este evident ca acesta si-a incalcat flagrant obligatiile derivand din statut si nu mai exista nicio ratiune pentru ca acesta sa beneficieze de acest drept, drept strans legat de obligatiile sale. Mai simplu spus, ca in orice raport juridic, beneficiezi de un drept daca iti indeplinesti, la randul tau, obligatiile ce iti revin", a argumentat magistratul.

Intrebata de la ce data trebuie anulata pensia unui magistrat corupt, de la data pensionarii sau de la cea a condamnarii, Dana Girbovan a afirmat ca, intr-adevar, trebuie facuta o distinctie.

"Este adevarat ca, atata vreme cat o pesoana nu este condamnata, ea se bucura de prezumtia de nevinovatie, o garantie constitutionala fundamentala. Ca atare, pana in momentul condamnarii definitive, nu ar exista ratiuni pentru a dispune anularea dreptului de pensie speciala, ci - cel mult - suspendarea sa, dar si o astfel de reglementare ar da nastere la serioase complicatii la punerea ei in aplicare.

Din punctul meu de vedere solutia cea mai rationala ar fi aceea de a permite pensionarea, insa dreptul la pensia de serviciu nu ar fi pur si simplu, ci conditionat de achitarea magistratului. Cu alte cuvinte, daca magistratul este condamnat, plata drepturilor sale de pensie ar ramane fara fundament, iar acesta ar trebui obligat la plata diferentei din pensia incasata si ceea ce se cuvenea din sistemul asigurarilor sociale.

Este o solutie similara cu cea din dreptul comun, de altfel, ce permite organelor statului sa recupereze sumele platite fara drept cu titlu de pensie. Este doar o propunere, pentru ca trebuie gasita o solutie ce sa permita respectarea principiilor aratate mai sus, iar aplicarea sanctiunii doar de la condamnare nu este suficienta din acest punct de vedere", a mai explicat Dana Girbovan.

In plus, aceasta a precizat ca nu vede niciun inconvenient ca legea sa se aplice si magistratilor deja condamnati, "desigur insa doar pentru platile ce urmeaza sa se faca pentru viitor, cu respectarea principiului neretroactivitatii legii".

Intrebata daca adoptarea legii va avea efectul scontat asupra magistratilor, adica ii va opri pe cei tentati sa comita fapte de coruptie, Dana Girbovan a raspuns: "In mod rational, ca orice sanctiune, si aceasta ar trebui sa aiba un efect disuasiv, insa doar practica va demonstra in ce masura acest efect se va si produce; dincolo de asta, ratiunea reglementarii ramane: benefiezi de un drept atat vreme cat ti-ai indeplinit obligatia corelativa".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#anulare pensii magistrati corupti, #eliminare pensii magistrati condamnati, #Alina Ghica, #Dana Girbovan , #justitie