Elie Wiesel - un mesager pentru omenire, de origine romana, cu o viata incredibila

Sambata, 02 Iulie 2016, ora 23:56
7904 citiri
Elie Wiesel - un mesager pentru omenire, de origine romana, cu o viata incredibila
Foto: Facebook The Elie Wiesel Foundation for Humanity

Scriitorul si activistul pentru drepturile omului Elie Wiesel, care a murit sambata la varsta de 87 de ani, a fost supranumit "mesager pentru omenire", a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace, in 1986, si este membru de onoare al Academiei Romane.

Elie Wiesel a murit, sambata, la varsta de 87 de ani

Eliezer Wiesel, evreu-american de origine romana, supravietuitor al Holocaustului, a fost scriitor, profesor, filozof, ziarist, eseist si activist al drepturilor omului.

In anul 1986, a fost distins cu premiul Nobel pentru Pace, fiind supranumit de Comitetul norvegian Nobel "mesager pentru omenire". Prin lupta sa pentru a se impaca cu "experienta personala de umilire totala si de dispret total fata de umanitate afisate in lagarele de concentrare ale lui Hitler", precum si prin nenumaratele "lucrari practice in cauza pacii", Wiesel a transmis un mesaj puternic "de pace, ispasire si demnitate umana' omenirii, potrivit site-ului Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania care ii poarta numele.

Dupa primirea acestui premiu, impreuna cu sotia sa, Marion, a infiintat The Elie Wiesel Foundation for Humanity.

In anul 1996, a fost numit membru al Academiei de Arta si Literatura din Romania, iar din anul 2001 este membru de onoare al Academiei Romane.

A scris 57 de volume, de la fictiune la realism, iar "Noaptea", aparut in 1956, este cel mai cunoscut titlu al sau. Lucrarea este bazata pe experienta sa ca prizonier la Auschwitz si lagarele de concentrare de la Buchenwald. Alte doua volume importante ale lui Wiesel sunt "Toate fluviile se varsa in mare...", publicat in 1994 (editura Hasefer, 2000), care cuprinde memoriile pana in 1969, si "...Iar marea nu se umple", care cuprinde perioada 1969-1999 (editura Hasefer, 2000).

Copilaria

Nascut pe 30 septembrie 1928, la Sighetu Marmatiei, Elie Wiesel a inceput, din copilarie, la sugestia tatalui sau, sa invete ebraica. A urmat studii religioase, aceastea facandu-se exclusiv in idis si ebraica. In familia Wiesel se vorba in idis, adesea citeau presa scrisa in germana, iar la bacania familiei se vorbea, in functie de cum o impunea situatia, maghiara si romana.

Din lagarul de la Auschwitz-Birkenau la Paris

In aprilie 1944, Elie Wiesel impreuna cu intreaga sa familie a fost internat intr-un lagar de concentrare. O luna mai tarziu, pe 16 mai 1944, toti au fost tansportati la lagarul de exterminare Auschwitz-Birkenau, unde i s-a tatuat pe bratul stang numarul A-7713. A fost eliberat in aprilie 1945.

S-a stabilit la Paris, a studiat literatura, psihologia si filizofia la Sorbona. Acolo a debutat in jurnalism, in ziarele evreiesti, mai apoi a ajuns reporter, in limba ebraica, la cel mai mare ziar israelian. Parisul a insemnat pentru Elie Wiesel si regasirea cu cele doua surori mai mari, care se aflau intr-un orfelinat. Elie Wiesel si una dintre surorile sale s-au stabilit in America, la New York, iar cealalta la Montreal, Canada.

Dupa 1990, a dorit sa contribuie la rescrierea corecta a tragediei evreilor din Romania, sa se implice in diminuarea mesajului negationist pe spatiul public. De asemenea, a fost alaturi de cei care si-au propus aducerea Romaniei in spatiul occidental, nu numai institutional, ci in primul rand, prin reconstructia mentalitatilor.

In anul 1993, a fost ales presedintele Academiei Universale de Cultura. Presedintele Frantei l-a decorat cu Marea Cruce a Legiunii de Onoare, iar cel american, cu Presidential Medal of Freedom. In 2002, a primit din partea presedintiei ordinul Steaua Romaniei in grad de Mare Ofiter, iar pe 30 noiembrie 2006, a fost decorat si innobilat de regina Marii Britanii cu titlul de Cavaler al Ordinului Imperiului Britanic cu gradul de Comandant.

Pe 5 iunie 2009, Elie Wiesel a revenit la Buchenwald, intr-o vizita oficiala comemorativa, insotit de presedintele american Barack Obama si de cancelarul german Angela Merkel.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Elie Wiesel murit, #Elie Wiesel deces, #Elie Wiesel viata , #morti