Reportaj BBC: O intalnire cu Florian Cormos, un tortionar comunist

Marti, 11 Februarie 2014, ora 21:20
5504 citiri
Reportaj BBC: O intalnire cu Florian Cormos, un tortionar comunist
Foto: BBC

Crime vechi de decenii din trecutul comunist al Romaniei inca bantuie tara pe masura ce victimele cer dreptate. Reporterul BBC Nick Thorpe a intervievat un fost ofiter invinovatit pentru moartea unor detinuti, care acum este investigat de procurori.

"Florian Cormos abia se ridica cu greu din patul lui, pentru a sta de vorba cu mine. Cu o luna inainte sa implineasca 87 de ani, sanatatea lui nu se prezinta prea bine. Patru sau cinci tipuri de medicamente il asteapta pe masa.

Fiica sa, Evgenia, are grija de el in micul lor apartament aflat in Oradea, un oras linistit de provincie din nordul Romaniei", scrie BBC.

Astazi, ceva s-a schimbat. Cormos este acuzat de crime impotriva umanitatii. Institutul pentru Investigarea Crimelor Comunismului (IICCMER), o agentie guvernamentala, a trimis dosarul sau catre Parchetul General, cu recomandarea ca el sa fie acuzat pentru rolul sau ca sef al unui lagar pentru detinuti politici.

De fapt, el este acuzat pentru responsabilitatea sa in moartea a 115 oameni in tabara de munca Columbia, din Cernavoda, intre decembrie 1952 si martie 1953. "Cormos stie de moartea a doar 12 persoane cat timp a fost el la conducere. Rade amar cand il provoc sa explice cum se poate ca mai bine de 100 de oameni sa moara in mandatul sau. Vocea sa si negarile sale devin tot mai vehemente pe masura ce interviul curge", noteaza reporterul.

"Unde crezi ca eram, la Auschwitz?", spune el si arunca un vraf de hartii pe masa, cu dezgust.

Dusmanul de clasa

In 1949, noii lideri comunisti ai Romaniei au luat decizia, la indemnul Uniunii Sovietice, ale carei trupe ocupau tara, sa contruiasca un canal lung de 70 de kilometri de la Dunare, din Cernavoda, la Marea Neagra, pentru a scurta cu 200 de kilometri ruta navigabila comerciala.

Aproape 100.000 de detinuti, dintre care 80% erau membri ai clasei mijlocii arestati pentru ca se opuneau comunismului sau nu il sprijineau destul, au fost trimisi in opt lagare de-a lungul acestei rute. Echipati numai cu cazmale si roabe, ei au inceput sa sape.

Pana in 1952, dupa cum admite si Cormos, cei mai multi erau pe moarte, din cauza muncii istovitoare, malnutritiei, bolilor si lipsei de medicamente.

"Cormos obisnuia sa trimita detinuti la izolare pentru 20 sau 30 de zile intr-o celula. Primeau doar 100 de grame de paine si o ceasca de ceai pe zi. Cei mai multi purtau si lanturi la picioare", spune Andrei Muraru, seful IICCMER.

Muraru are lista victimelor cu starea in care erau atunci cand ieseau de la carcera. Opt intrasera in coma. Labele picioarelor unui om s-au desprins cand i s-au scos incaltarile. Picioarele mai multor detinuti erau cangrenate.

Unul dintre paznici turna din cand in cand apa in celule, astfel incat podeaua era acoperita de gheata. Corpurile celor detinuti erau facute stiva in carute si duse la cimitirul orasului, pe o colina, unde erau aruncate in gropi. Cormos nu neaga existenta celulelor de pedepsire. "Erau in toate lagarele", spune el, dar insista ca, avand doar varsta de 25 de ani, era supus unor presiuni imposibile din partea superiorilor sai.

"Erau 2500 spre 3000 de prizonieri in Columbia. Toti erau slabi si bolnavi dupa ce sapasera trei ani la canal". El pretinde ca nu s-a supus ordinelor primite din partea ministrului de Interne al vremii, Pavel Stefan, care cerea ca "bolnavii sa fie tratati cu munca".

Asta insemna, spune Cormos, "sa ii lasam sa moara cat mai repede". Alti lideri comunisti ai perioadei vorbeau cu mandrie despre Canalul Dunare-Marea Neagra ca despre "mormantul burgheziei romanesti".

De-stalinizarea

"In calitatea ta de comandant al lagarului, puteai alege gradul de cruzime. Nu existau instructiuni scrise. Comandantii faceau ce voiau ei cu prizonierii", spune Muraru. O particularitate in cazul lui Cormos e faptul ca acesta a ispasit deja 4 ani de inchisoare pentru ce a facut in lagar.

In 1953, Stalin a murit si un dezghet ideologic a inceput imediat in tot blocul comunist. Cormos a fost acuzat si gasit vinovat de "teroare" si trimis intr-o alta inchisoare cunoscuta din Romania. Jilava.

"A fost un proces pentru spectacol. Dar colonelul care m-a numit in acea functie a vorbit in apararea mea: 'Daca este arestat Cormos, toti ofiterii care au lucrat la Canal ar trebui arestati'", spune Cormos. In 1957, Cormos a fost eliberat, gratiat si i s-a dat un loc de munca ca adjunct al comandantului inchisorii din Cluj.

In dosarul Cormos, procurorii trebuie sa decida in urmatoarea luna daca il vor acuza. "Nu o sa traiesc destul cat sa ma vad in instanta", spune Cormos.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Florian Cormos reportaj BBC tortionar, #Cormos BBC tortionar cernavoda, #Cormos tortionar lagar Cernavoda , #Parchet