Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Vasile Astarastoae: Cardul de sanatate va aduce mai multa birocratie

Marti, 01 Februarie 2011, ora 23:08
5290 citiri
Vasile Astarastoae: Cardul de sanatate va aduce mai multa birocratie

Vasile Astarastoae, presedintele Colegiului Medicilor, este de parere ca noul card de sanatate care va fi distribuit in a doua jumatate a anului nu are cum sa aduca beneficii in sistemul de sanatate, ci doar mai multa birocratie.

Presedintele Colegiului Medicilor a raspuns intrebarilor cititorilor Ziare.com despre medici, sistemul sanitar, cardul de sanatate si costul serviciilor medicale.

Urmareste AICI inregistrarea emisiunii cu dr. Vasile Astarastoae

"Cardul de sanatate nu aduce absolut nimic nou dimpotriva incurca mai mult lucrurile. Celebrul atat de laudatul sistem SIU al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate s-a blocat si nu s-a blocat prima oara acum cateva zile, acum doar a fost scandal national. S-a mai blocat de trei ori anul trecut, mai ales in mai cand nu a functionat o saptamana in cateva judete.

Cardul de sanate nu poate sa aduca decat o birocratizare si mai grava, o lipsa de protectie legata de informatiile strict personale care ar trebui sa fie protejate", explica medicul Vasile Astarastoae.

In schimb, presedintele Colegiului Medicilor se arata multumit de noua forma a examenului de rezidentiat, spunand ca acesta "va usura integrarea mediclor tineri", prin faptul ca numarul de rezidenti la un medic sa fie mai mic, astfel ca rezidentii pot invata mai usor.

Este nevoie de centre de permanenta

In ceea ce priveste sistemul de plata pe baza de suplimente in cazul medicilor din centrele de permanenta, medicul spune ca necesitatea acestor centre exisa, desi ramane de vazut cum va fi implementat proiectul.

"Centrele de permanent nu sunt o doleanta medicilor ci o masura pe care Ministerul Sanatatii o ia pentru ca trebuie asigurata continuitatea actului medical. Nu stiu daca va aduce ceva bun, pana nu se aplica concret in practica.

Centrele de permanenta vor avea nevoie de un venit suplimentar, pentru plata personalului si aceste lucruri vor fi transferate catre autoritatile locale. Din experienta mea, autoritatile locale declarativ sunt interesate de starea de sanatatii, in practica sunt interesati doar anumiti conducatori, dar putine sunt cele care mai acorda si fonduri", explica medicul.

Vasile Astarastoae a vorbit si despre subfinantarea din domeniul sanitar, spunand ca Sanatatea, ca si Educatia, este considerata, ca in regimul comunist, un sistem neproductiv, ceea ce nu este adevarat.

"Si in vremea regimului comunist se spunea ca sanatatea si educatia sunt neproductive si noi, muncitorii, le tinem in spate. Sanatatea este productiva si studiile au aratat-o. Studii realizate in 80 de tari au aratat ca intr-o tara, cand creste speranta de viata cu un an, PIB-ul creste cu 3% si ca atunci cand creste speranta de viata cu un an, atunci investitiile straine cresc cu 9%, deci Sanatatea este productiva si influenteaza foarte clar alte elemente", conchide medicul Astarastoaei.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#card national sanatate, #Vasile Astarastoae, #Astarastoae card sanatate , #spitale