Diabeticii, salvati de tesutul pancreatic artificial

Vineri, 08 Octombrie 2010, ora 08:51
3309 citiri
Diabeticii, salvati de tesutul pancreatic artificial

O noua strategie pentru ajutorul diabeticilor dependenti de insulina, care nu presupune injectari zilnice cu aceasta substanta, a fost dezvoltata de chirurgii de la Massachusetts General Hospital, din Boston (SUA).

Chirurgii au creat, prin bio-inginerie, un "tesut" in care se pot dezvolta celulele stem si celule pancreatice, insule ale lui Langerhans, care secreta insulina, se spune intr-un articol publicat pe Medical News Today .

Cercetatorii declara ca tesutul artificial ajuta nu doar pentru intelegerea cat mai corecta a functionarii pancreasului, dar prelungeste viata insulelor lui Langerhans. Acestea supravietuiesc mai mult in tesutul bio-artificial si secreta mai multa insulina.

"Transplantul de celule - insule ale lui Langerhans - este singurul tratament pentru diabetici care poate stabili o independenta fata de injectarea de insulina. Transplantarea in alt organ duce la degradarea accelerata a functiei lor", declara Claudius Conrad, medic la Massachusetts General Hospital.

Cercetatorii incearca sa creeze o structura celulara care mimeaza "habitatul" natural al celulelor pancreatice.

Tesutul artificial a fost creat inlaturand celulele din tesutul pancreatic cu detergenti biologici care nu au indepartat insa proteinele care tin legate aceste celule. Noul "habitat" a fost populat de insule ale lui Langerhans si celule stem cu ajutorul tehnicilor microchirurgicale.

Dr. Conrad este de parere ca aceasta tehnica chirurgicala poate fi aplicata pacientilor dependenti de insulina.

"Dificultatile legate de decelularizarea pancreasului cu biodetergenti, 'plantarea' de celule si transplantarea lor au fost depasite cu succes. Tehnica de bioinginerie a pancreasului endocrin poate da rezultate miraculoase in cazul pacientilor diabetici", conchide cercetatorul american.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Ciolacu a făcut marele anunț. Ce se întâmplă cu candidatul alianţei PSD - PNL la Primăria Capitalei începând de luni
Medicul Cătălin Cîrstoiu este, în acest moment, candidatul alianţei PSD+PNL la Primăria Capitalei, a declarat sămbătă, 20 aprilie, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu. Luni, 22 aprilie,...
#diabet tesut pancreatic , #diabet