Victor Ponta renunta la titlul de doctor in Drept

Marti, 16 Decembrie 2014, ora 12:58
26352 citiri
Victor Ponta renunta la titlul de doctor in Drept
Foto: Antena1 (Arhiva)

Premierul Victor Ponta a trimis, marti, o scrisoare rectorului Universitatii Bucuresti prin care anunta ca renunta la titlul de doctor in Drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea Bucuresti.

Ponta nu precizeaza ce intelege prin a "renunta" la titlul de doctor, in conditiile in care, potrivit legii, un titlu de doctor nu poate fi retras decat de institutiile statului, mai exact de Ministerul Educatiei.

Universitatea Bucuresti: Victor Ponta a plagiat texte si idei

"Va scriu pentru a va notifica renuntarea la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea Bucuresti. Este un gest pe care trebuia sa il fac mai demult, inca din momentul aparitiei acuzatiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am facut acest lucru pentru ca m-am considerat de buna credinta in argumentele mele la momentul aparitiei contestarii si nu am vrut sa amestec planul pur profesional cu cel politic.

Dupa ce voi parasi viata politica imi doresc sa initiez un nou demers doctoral, respectand toate standardele si cerintele de la acel moment", se arata intr-o postare facuta pe Facebook de Victor Ponta.

"Lectura tezei domnului Victor Ponta supusa expertizei noastre a facut sa apara, de o maniera clara si indiscutabila, numeroase incalcari ale eticii universitare, constituind un plagiat vadit", se arata in raportul semnat de prof. dr. Simina Tanasescu, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucuresti; prof. dr. Vlad Constantinesco, Facultatea de Drept, Universitatea din Strasbourg si conf. dr. Claudia Ghica-Lemarchand, prodecan al Facultatii de Drept, Universitatea Sorbona Paris XII.

Cine sunt profesorii care au stabilit ca Victor Ponta a plagiat

Ponta a plagiat, a decis Universitatea Bucuresti - Vezi toate documentele

Cine sunt cei trei experti care au spus ca Ponta nu a plagiat

Cu toate ca Victor Ponta a sustinut in repetate randuri sa nu a avut niciun beneficiu de pe urma faptului ca a detinut titlul de doctor, declaratiile sale de avere arata contrariul, el obtinand castiguri atat din vanzarea cartii "Raspunderea in dreptul international umanitar", cat si datorita faptului ca a fost lector la Universitatea Romano-Americana, post pe care nu il putea ocupa daca nu avea doctorat.

Augustin Ofiteru (PNR): Ponta a primit drepturi de autor pentru plagiatul sesizat la Parchet

Un subiect inca deschis

Anuntul vine in contextul in care Asociatia Grupul pentru Reforma si Alternativa Universitara (GRAUR) a anuntat in urma cu doua saptamani ca a solicitat Universitatii din Bucuresti "sa reconvoace comisiile de analiza a tezelor de doctorat sustinute de cetatenii Victor Ponta si Lucian Eva".

Notificarea a fost facuta odata cu demararea campaniei nationale "Scoala fara plagiat, viitor fara coruptie" de catre GRAUR, asociatia care a realizat platforma Indexul Operelor Plagiate din Romania.

"Pe data de 8 decembrie 2014 am notificat Universitatea din Bucuresti si Universitatea de Medicina si Farmacie din Iasi sa reconvoace comisiile de analiza a tezelor de doctorat sustinute de cetatenii Victor Ponta si Lucian Eva pentru a se pronunta asupra modului in care isi mentin punctul de vedere cu privire la acordarea titlurilor stiintifice in conditiile in care pe pagina Indexului Operelor Plagiate in Romania exista dovezi ca tezele mentionate sunt lucrari plagiate", precizeaza reprezentantii GRAUR.

Se cere redeschiderea dosarului de plagiat al lui Victor Ponta

In cazul lui Victor Ponta, asociatia are in vedere teza de doctorat a prim-ministrului, "Curtea Penala Internationala", realizata sub coordonarea lui Adrian Nastase si sustinuta de Ponta in 2003, la Universitatea Bucuresti.

Pe de alta parte, la Consiliul National de Etica (CNE) exista o sesizare depusa in vara lui 2012 cu privire la aceasta lucrare, in legatura cu care nu s-a dat inca o decizie, de admitere sau de respingere, desi termenul legal este de 90 de zile.

Este vorba despre sesizarea depusa in data de 23 iulie 2012, la scurt timp dupa ce CNE a respins primele plangeri.

Cine tine la sertar ultima sesizare in care Ponta este acuzat de plagiat

Victor Ponta a fost acuzat de plagiat in vara lui 2012, printr-un articol publicat de celebra revista "Nature".

El a negat in permanenta acuzatiile aduse, cu toate ca mai multe comisii de specialisti de prestigiu au demonstrat ca ne aflam in fata unui plagiat.

Ponta neaga plagiatul cu noi acuzatii: Basescu mi-a inscenat asta. De ce sa demisionez? (Video)

Ponta, despre plagiat: Am gresit in urma cu 16 ani. Daca omoram pe cineva, eram liber pana acum

Universitatea Bucuresti a cerut Ministerului Educatiei sa ii retraga titlul de doctor lui Victor Ponta, insa fostul ministru Remus Pricopie s-a prevalat de anumite aspecte legislative si a refuzat sa ia aceasta decizie.

Pe de alta parte, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au sesizat Parchetul in acest caz, dar procurorii au decis ca nu este cazul sa inceapa urmarirea penala. Cei trei au contestat decizia la Inalta Curte, dar magistratii le-au respins contestatia.

Ponta nu va fi cercetat penal pentru plagiat - decizie definitiva

Victor Ponta a fost acuzat ca a plagiat si alte lucrari, printre care cea a unui celebru avocat francez.

Plagiatul lui Ponta: Papahagi prezinta noi argumente legate de copy-paste-ul din William Bourdon

Al treilea plagiat al lui Ponta - Pinochet, trimis in judecata la patru ani dupa moarte...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#Ponta renunta titlu doctor plagiat, #Ponta renunta doctor, #Ponta scrisoare rector plagiat , #plagiat